תרפיה באמנות לילדים - הרבה יותר מקשקושים על הקיר!
- תהל ארז
- May 8
- 2 min read
Updated: May 11
שלום הורים יקרים,
היום אני רוצה לדבר קצת על מה זה בכלל תרפיה באומנות ואיך אנחנו יכולים להפוך כל יצירה לכלי טיפולי רב עוצמה (רמז, לא נותנים לילד דף וצבעים ומקווים לטוב).
אז נתחיל מזה ש"תרפיה באמנות" היא שם כולל לרשימה ארוכה של שיטות טיפול רגשי שמשתמשת ביצירה אמנותית כאמצעי לביטוי עצמי, עיבוד רגשות וחוויות, וכדרך לתקשורת לא-מילולית. התהליך יכול לכלול יצירה אומנותית מסוגים שונים כמו ציור, פיסול, מוזיקה, תנועה, ספרים ועוד (בהמשך נעמיק קצת יותר על השיטות השונות). דרך היצירה ילדים יכולים לבטא רגשות ומחשבות שלפעמים קשה להם לבטא במילים, ושאפילו 500 שאלות של "מה קרה בגן היום?" לא מצליחות להוציא מהם.
למה תרפיה באמנות חשובה במיוחד לילדים?
שפה שילדים מבינים: ילדים לרוב עוד לא שולטים באמנות ה"בואו-נדבר-על-זה". האמנות מציעה שפה יותר אינטואיטיבית וטבעית להם, שבאמצעותה הם יכולים להביע את עצמם בחופשיות.
עיבוד רגשות וחוויות: דרך היצירה, ילדים יכולים לעבד חוויות מורכבות, פחדים, דאגות או טראומות שהם חווים, בסביבה בטוחה ותומכת, מבלי להרגיש שחוקרים או שופטים אותם.
פיתוח ביטחון עצמי: היצירה האמנותית מאפשרת חוויות של הצלחה והישג, מה שמחזק את הביטחון העצמי והדימוי העצמי של הילדים. בתרפיה באמנות, כל יצירה היא הישג אמיתי!
פיתוח מיומנויות רגשיות וחברתיות: תרפיה באמנות מסייעת לילדים ללמוד לזהות רגשות, לווסת אותם ולפתח אמפתיה - או במילים פשוטות: ללמוד להתמודד עם המציאות שהצבע האדום נגמר בדיוק כשרצו להשתמש בו, בלי לזרוק את כל קופסת הצבעים על הרצפה.
טיפול בקשיים ספציפיים: תרפיה באמנות יעילה במיוחד בטיפול במגוון קשיים כמו חרדה, הפרעות קשב, קשיי התנהגות או התמודדות עם שינויים ואובדן.
איך מתבצעת תרפיה באמנות?
בתרפיה באמנות, המטפל/ת יוצר/ת סביבה בטוחה ומקבלת שבה כל ילד וילדה יכולים לבטא את עצמם, ליצור באופן חופשי או בהכוונה עדינה, כאשר המטפל/ת מציע/ה רעיונות או נושאים שיכולים לעודד העמקה. לדוגמה, לשאול שאלות פתוחות כמו "מה את/ה מרגיש/ה כשאת/ה משתמש/ת בצבע הזה?" או "מה הסיפור מאחורי היצירה שלך?" בכדי לסייע לילדים להתחבר לרגשות ולמחשבות שלהם ולחוות את התהליך היצירתי כדרך לביטוי עצמי.
חשוב לציין שאין צורך בכישרון אמנותי - הדגש הוא על התהליך ולא על התוצר הסופי. התרפיה באמנות מתמקדת באפשרות של הילדים לבטא את עצמם בדרכים שונות, ולא על הצורך ליצור יצירות "אסתטיות" או "מוצלחות". כל יצירה היא ייחודית ומשקפת עולם פנימי, ולכן כל ילדה וילד יכולים למצוא את הקול שלהם דרך האמנות.
מתי כדאי לשקול תרפיה באמנות לילדים?
כאשר הילדים מתקשים לבטא את עצמם במילים
כשהם עונים "בסדר" לכל שאלה שלכם אבל העיניים שלהם מספרות סיפור אחר
במצבי מעבר ומשבר כמו גירושין, לידת אח או אחות, מעבר בית ספר או אובדן
כשאפילו שוקולד לא מצליח לשפר את מצב הרוח שלהם
כאשר יש קשיים רגשיים, חברתיים או התנהגותיים
כשיש קושי לשלוט ברגשות (ויסות רגשי)
אם יש המנעות ממרקמים מסוימים או צורך במגע מוגזם (ויסות חושי)
כחלק מטיפול כוללני בהפרעות התפתחותיות או נוירולוגיות (קשב, ריכוז ולקויות למידה)
זה הכל להיום. בימים הקרובים אפרט קצת על סוגי התרפיה השונים, ואשתף כמה טיפים שתוכלו ליישם בבית.
Comments