top of page
Search

איך מגדלים ילדים עצמאיים? 🌱

  • Writer: תהל ארז
    תהל ארז
  • Apr 27
  • 2 min read

איך מגדלים ילדים עצמאיים? 🌱

כהורים, אנחנו כל הזמן נעים בין הרצון להגן על ילדינו לבין הצורך לאפשר להם לצמוח ולהתפתח באופן עצמאי. לפעמים קשה לשחרר, אבל חשוב לזכור שאחת המתנות הגדולות ביותר שנוכל להעניק להם היא היכולת להסתדר בעצמם ולהאמין ביכולותיהם. אם תרשו לעצמכם לבדוק את העניין, כנראה שתופתעו לטובה מכמות הדברים שלא ידעתם שילדכם מסוגל לבצע (ואתם חשבתם שעוד מוקדם).


כשילד מפתח עצמאות, הוא מפתח גם ביטחון עצמי, אחריות ויכולת להתמודד עם אתגרים - מיומנויות וכישורים שילוו אותו לאורך כל החיים.

אז הנה כמה טיפים מעשיים שאפשר ליישם בבית:

  1. תנו הזדמנויות להתנסות: אפשרו לילדים לנסות דברים בעצמם, גם אם זה לוקח יותר זמן בהתחלה. הכנת כריך, סידור התיק או בחירת בגדים - כל אלה הזדמנויות לתרגל עצמאות.

  2. כבדו את הבחירות שלהם: גם אם הגרביים לא מתואמים או החדר לא מסודר בדיוק כמו שהייתם רוצים - זו הדרך שלהם ללמוד.

  3. הקשיבו לדעות שלהם: עודדו את הילדים להביע את רעיונותיהם ודעותיהם. זה מחזק את תחושת הערך העצמי שלהם ומלמד אותם שהקול שלהם חשוב.

  4. אל תקטינו מהקושי – אל תגידו "זה לא קשה", "זה קטן עליך", "את עושה את זה בקלות". זה לא מעודד מוטיבציה, להיפך: אם הילד לא יצליח במשהו כל כך קל – זה רק יגדיל את תחושת הכישלון שלו, ואם יצליח – אז זה לא נחשב להישג.

  5. הכילו את התסכול: כשילד נתקל בכישלון, אל תתעלמו מהאכזבה, ואל תנסו לפצות עליה. עזרו לילדים לקבל את המציאות המאכזבת. נסו לומר משהו כמו: "זה באמת יכול להיות מאכזב, גם לי לא תמיד מצליח מיד כשאני רוצה". רגש שלילי יכול להפוך לכוח מניע משמעותי כשהוא מלווה בהכלה ובאמונה ביכולות של הילדים.

  6. היו מודל לחיקוי: הדגימו עצמאות ופתרון בעיות בחיי היומיום שלכם. ילדים לומדים מההתנהגות שלנו יותר מהמילים שלנו.

  7. עודדו פתרון בעיות: במקום לתת פתרון מיד, שאלו "מה לדעתך אפשר לעשות?" ותנו כלים להתמודדות.

  8. השתמשו בחיזוקים חיוביים: במקום "אל תשפוך" אמרו "תחזיק את הכוס בשתי ידיים". נסחו הוראות באופן חיובי והעניקו מחמאות כשהם מצליחים.

  9. תרגלו סבלנות: לוקח זמן לפתח עצמאות. אל תצפו להצלחה מיידית, וגם אם יותר קל פשוט לעשות במקומם, תנו לילדים את הזמן הדרוש להם להתקדם בקצב שלהם.

  10. תנו להם תפקיד - לכל אחד יש תפקיד, גם בבית וגם בעבודה. ספרו לילדים שלכם מה תפקידכם בעבודה ובבית, דברו איתם על התפקידים הפנויים שיש בבית. למשל להאכיל את הכלב, לערוך שולחן, לבשל, או כל דבר אחר על פי רמת המסוגלות שלהם. ברגע שהילד קיבל את התפקיד עודדו אותו ודאגו שהתפקיד יהיה קבוע, ההתמדה תהפוך להרגל לחיים.


 
 
 

Comments


© 2023 by תהל ארז הוראה מותאמת אישית. All rights reserved.

bottom of page