איך לתווך את זכר השואה לילדים
- תהל ארז
- Apr 22
- 2 min read

שלום לכולם,
לקראת יום הזכרון לשואה, רציתי לשתף כמה מחשבות על תיווך הנושא הרגיש והחשוב הזה לילדינו.
נתחיל מזה שאסור להתעלם או להסתיר את הנושא, משום שילדים, אפילו בגיל הרך, נחשפים לצפירה ולדומיה שבאה בעקבותיה, לטקסים ולתכניות הטלוויזיה, או שומעים מפי הגננת והחברים בגן את סיפורי ההיסטוריה. כך שאין באמת אפשרות למנוע מהילדים לשמוע על משמעות היום. תיווך נכון יכול לאפשר העברת הזיכרון והערכים החשובים תוך התאמה לגיל ולרגישות הילדים.
אז כרגיל הנה כמה עקרונות מנחים:
הכנה מראש - הכינו את הילדים מראש לטקסים שיתקיימו בגן או בבית הספר. בימים אלו חשוב במיוחד להסביר את ההבדל בין אזעקה לצפירה, שבמהלכה כולנו צריכים לעמוד בשקט כדי לכבד ולזכור את העבר, ולא לרוץ למרחב מוגן.
אל תציפו במידע - תנו לילדים להוביל את השיחה בשאלות שלהם. השאלות של הילדים יכולות להנחות את השיחה למקומות שבהם הם ירגישו נוח יותר, ויאפשרו להם להבין את ההיסטוריה בצורה שמתאימה להם. עלינו להיות מוכנים לספק תשובות ברורות ומעוררות השראה, אך גם לדעת להקשיב ולהתייחס לרגשות ולתחושות שהשאלות שלהם מעוררות.
התאמה לגיל - חשוב להתאים את המידע והשפה לגיל הילד. לילדים צעירים יותר ניתן לדבר במושגים כלליים של "זמנים קשים" ו"אנשים שעזרו", בעוד שילדים בוגרים יותר יכולים להתמודד עם יותר פרטים.
מניעת פחדים - הבהירו שזה אירוע שקרה בעבר, במקום אחר, ושהיום יש לנו מדינה עם צבא חזק ומערכות הגנה.
הדגשת ערכים חיוביים - השיחה על השואה לא צריכה להיות רק העברת מידע, אלא גם חוויה חינוכית שמעודדת שיח פתוח. דברו על אומץ, עזרה הדדית, קבלת האחר וחשיבות הזיכרון. ספרו על חסידי אומות העולם ומעשי גבורה.
מעורבות ויצירה - עודדו את הילדים לקחת חלק פעיל בחוויות המיועדות לציון היום. למשל, אפשר לצייר על נר זיכרון ולהדליק אותו או להכין כרטיסי זיכרון לזכר הקורבנות. פעילויות אלו לא רק מעודדות יצירתיות, אלא גם מספקות לילדים הזדמנות לבטא את רגשותיהם ולחשוב על משמעות הזיכרון.
סרטים - סרטים על נושא השואה לילדים יכולים להיות כלי מצויין, אך חשוב לבחור סרטים המתאימים לגיל ולרמת ההבנה של הילדים; ואל תתנו להם לצפות לבד. צפייה משותפת עם מבוגר תבטיח שהילדים יבינו את התוכן בצורה נכונה ורגישה, ותאפשר להם לשאול שאלות ולבטא את רגשותיהם.
בקרה - היו קשובים לשיחה אחרי הטקס. הקשבה פעילה יכולה לסייע לנו להבין מה הם קלטו מהטקס, אילו רגשות התעוררו אצלם, ואילו מחשבות הם מביאים עימם לאחר האירוע. במהלך השיחה, ניתן לשאול שאלות פתוחות שיכולות לעודד שיתוף כמו "איך הרגשת במהלך הטקס? או מהו הרגע שהשפיע עליך ביותר? כך יתאפשר להם לעבד את המידע והרגשות שהופיעו במהלך הטקס.
אשמח לשתף חומרים מומלצים לפי שכבות גיל למי שמעוניין.
Comments