top of page
Search

איך אפשר לעזור לילדים עם הפרעת קשב וריכוז בבית?

  • Writer: תהל ארז
    תהל ארז
  • Jan 24
  • 4 min read

Updated: Jun 4

הפרעת קשב וריכוז היא מונח כולל לתאור ילדים שקשה להם לשבת ולהתמקד לאורך זמן.

אבל... אלא אם הילד שלכם אובחן עם הפרעה נוירולוגית, אל תמהרו להדביק לו תויות. ברוב המקרים מדובר בילדים שדרכי הלימוד "הרגילות" פשוט לא מתאימות להם.


מה זו בכלל הפרעת קשב וריכוז?

בגדול - קושי בתפקודים הניהוליים במהלך הקלט והעיבוד של מידע... כולנו קולטים מליוני ביטים של מידע חיצוני דרך החושים שלנו. בכדי להתמודד עם כל המידע הזה, אנחנו צריכים למיין אותו למידע רלוונטי ולא רלוונטי, מה מכל מה שקלטנו יועיל לתפקוד שלנו כרגע, ומה דווקא יפריע. לילדים עם הפרעת קשב יש קושי בניהול ומיון המידע. במקרים רבים הם מוצפים במידע מועיל ובמידע לא מועיל. בעקבות ההצפה הזו, הם לא מסוגלים למקד את עצמם במטלה שבפניה הם עומדים, והם זקוקים לעזרה חיצונית.

החדשות הטובות? אפשר וצריך לעזור להם, ואתם יכולים לעשות את זה בבית!


טיפ מספר 1 - התזזיתיים - ילדי הטורבו:

אלו הילדים שכל הזמן בתנועה, לא מסוגלים לשבת, נוגעים בכל דבר, מדברים הרבה...

אצל ילדי הטורבו התזזיתיים מצטברת המון אנרגיה, ואם לא נאפשר להם לשחרר אותה, היא תתבטא בהתקפי זעם, תסכול, סרבנות ווכחנות.

אז מה עושים?

בזמן הכנת שיעורי הבית כוונו יחד עם הילד שעון ל-10 דקות. כשהשעון מצלצל - אפשרו לו לקום, לקפוץ, לרוץ, לשחרר אנרגיה ולחזור לשולחן. הפעילו שוב את השעון ל-10 דקות וחוזר חלילה.

אחרי כמה ימים נסו להאריך את זמן הריכוז ל-15 דקות, ואחר כך ל-20.


טיפ מספר 2 - החולמניים:

"אסטרונאוט", מרחפת", "חי בעולם משל עצמו", על פניו נראה שהם הפכים גמורים של התזזיתיים, אבל גם הם סובלים מאותן בעיות: קשה להם להשאר קשובים וממוקדים לאורך זמן.

לילדים אלה עולם פנימי מלא וגדוש כל כך, עד שהם צריכים ממש להתאמץ בכדי לבלות זמן בעולם החיצוני, במיוחד אם מדובר במטלות שמשעממות אותם כמו להכין שיעורי בית או לא לשכוח את המעיל והקלמר כל יומיים.

אז מה עושים?

החולמניים צריכים גירויים חיצוניים שיזכירו להם לחזור למציאות. תנו להם להכין את שיעורי הבית שלהם לידכם בזמן שאתם עסוקים במטלות הבית: במטבח - בזמן שאתם מכינים ארוחת ערב, בסלון - בזמן שאתם מסדרים, או בחצר - בזמן שאתם מטפלים בגינה.

הנוכחות והפעילות שלכם במרחב ישמשו כגירוי חיצוני שיעזור להם להשאר מקורקעים. ואתם, מצדכם, תוכלו להיות ערים למצב, ואם אתם שמים לב שהילד שוב התנתק - החזירו אותו בעדינות למטלה שהוא עסוק בה. נסו להחליף סביבת עבודה מדי פעם בכדי לשמור על עניין.

גם מוזיקת רקע קצבית יכולה לעזור לחולמניים - השינויים בקצב ובטונים יעירו אותם ויחזירו אותם לקרקע.

והכי חשוב - אל תתיאשו! לחולמניים שלכם יש פוטנציאל להגיע להישגים עצומים דווקא בגלל העולם הפנימי שלהם.


טיפ מספר 3 - ה Multi functioners:

אלו הילדים שבזמן השיעור מתופפים באצבעות, מרקידים את הרגל, הילדים שהמחברות והספרים שלהם מלאים בציורים ושרבוטים. אתם יכולים למצוא אותם רואים טלויזיה ומשחקים בטלפון בו זמנית, או שרים לעצמם בזמן שהם עסוקים במטלות שלהם.

זה לא קורה סתם. אלו שיטות שהם פיתחו לעצמם בגלל שקשה להם להתמקד בדבר אחד בלבד.

אז מה עושים?

הסחות הדעת שילדים אלה מתמודדים מולן הן המחשבות שמתרוצצות להם בראש בכמויות גדולות ובקצב מהיר. שילוב של הסחת דעת חיצונית יכול לעזור להם להשתיק את המחשבות הבלתי נגמרות, ויאפשר להם להתמקד במטלה שעומדת מולם.

בזמן שהם מכינים את שיעורי הבית תנו להם משהו שיעסיק להם את היד הלא דומיננטית. זה יכול להיות כדור לחץ או ספינרים למיניהם.

לילדים אלה לא מתאים לעבוד בסביבה סטרילית. למידה בחוץ, בגינה, בבית קפה, ליד תנועה ואנשים יכולה לעזור להם להתרכז. וגם רעש לבן כמו מוזיקה מונוטונית או רדיו דלוק בווליום נמוך.


לאחרונה עולה השימוש בטכניקות של מיינדפולנס (=קשיבות בעברית) בטיפול

טיפ מספר 4 - הנמנעים:

פעמים רבות, אחרי תקופה מסוימת, שבה השתדלו וניסו וחוו תסכול או נכשלו, הילדים חשים יאוש, חוששים מכישלון נוסף ומרימים ידים. הם הופכים חסרי מוטיבציה, נמנעים מהתמודדות עם אתגרים, ותחושת המסוגלות והדימוי העצמי שלהם נפגעים.

ברוב המקרים מדובר בילדים שרואים את העולם בשחור ולבן - הם מציבים לעצמם רף גבוה מדי ולא מסוגלים לראות איך יתאפשר להם להגיע למה שהם מגדירים כהצלחה, או שהם משווים את עצמם לאחרים ומתקשים לקבל מצב בו הם לא הכי טובים בבחינת "או שאני הכי טוב, או שלא בכלל".

אז מה עושים?

מורידים אותם מהעץ הגבוה שהם מנסים לטפס עליו.

עיזרו לילדכם לפרק מטרות גדולות למשימות קטנות ומוגדרות. החמיאו ועודדו אותו על ההצלחות הקטנות. כל חוויה של הצלחה שהילד יחווה בביצוע משימה תחזק את האמונה שלו בעצמו, ותגדיל תחושת הערך והמסוגלות שאיבד, ואת המוטיבציה שלו להתמודד עם מטלות נוספות.

למדו את ילדכים שאין דבר כזה להיות "הכי טוב" בכל. כל אחד טוב במשהו אחר, וכל אחד צריך לשאוף להיות הכי טוב שהוא יכול - להתגבר על קשיים ואתגרים בדרך - זה הניצחון האמיתי.


ובכללי - כמה מילים על מוטיבציה פנימית:

מוטיבציה פנימית היא כוח פנימי המניע, דוחף וגורם לנו לרצות להתמודד עם מטלות ואתגרים, לעמוד ביעדים, להצליח לבצע את מה שתכננו, ולהתמיד בביצוען לאורך זמן. לילדים עם הפרעת קשב, לעיתים קרובות, יש קושי בגיוס מוטיבציה פנימית. קושי זה נובע מקשיים בתפקודים הניהולייים. הם יודעים היטב "מה" צריך לעשות, הקושי שלהם הוא ב"איך" - איך להביא את עצמם לבצע את מה שצריך.

על ידי החיזוקים החיוביים שניתן להם, ההצלחות קטנות שהם יחוו, ההרגל להתמקד בדרך על פני תוצאה - כל אלה יתרמו רבות לחיזוק המוטיבציה הפנימית.



 
 
 

Comments


© 2023 by תהל ארז הוראה מותאמת אישית. All rights reserved.

bottom of page