top of page

איך מתבצע תהליך הזיהוי והאבחון?

Designer (4).jpeg

זיהוי ואבחון לקויות למידה עשוי להיות תהליך מורכב מכיוון שישנם סוגי לקויות למידה רבים הנבדלים זה מזה בהשפעתם על תלמידים שונים, כאשר אין תסמין או מאפיין אחד ויחיד שניתן להציג כהוכחה או הגדרה מוצקה לקיומה של לקות למידה ספציפית.

למשל, בעוד ילדים המאובחנים עם לקות בקריאה (דיסלקציה) בדרך כלל מפגינים ליקויים משמעותיים בקריאה ובכתיבה, מתקשים להבין מה אנשים אחרים אומרים ומתקשרים בקול רם, ילדים המתמודדים עם לקות למידה במתמטיקה (דיסקלקוליה) לרוב מגלים קשיים משמעותיים בלימודי חשבון, אלגברה וגיאומטריה.

בשלב הראשון נתחיל בתשאול קצר של ההורים בו נאסוף מידע על ההסטוריה ההתפתחותית והלימודית של התלמיד/ה, נברר איפה התגלו קשיים ונתאם ציפיות לגבי המטרות והיעדים שנציב לעצמנו במהלך השיעורים. בשלב זה נאסוף חוות דעת ואבחונים קודמים אם בוצעו לאורך השנים. לאחר מכן נערוך שיחת היכרות אישית עם התלמיד/ה. את הפגישה אני בדרך כלל מעדיפה לעשות בבית התלמיד/ה, בכדי לראות את סביבת הלמידה העיקרית, הרגלי הלמידה, הרגלי סדר וארגון, ועוד. אני מציגה את עצמי ואת מה שאני עושה, ומעודדת את התלמיד/ה לשתף בתחביבים והעדפות שלהם, מהן החוזקות והחולשות שלהם, האם הם חווים קשיים לימודיים או חברתיים, ובאופן כללי מה הוא/היא מצפים לקבל במהלך השעורים אצלי.

בשלב השני יעברו התלמיד/ה מיפוי ואבחון (קצר ולא מכאיב) שבאמצעותו נאתר את הקשיים הלמידתיים של כל תלמיד ותלמידה ונסמן את הפערים שנוצרו במהלך השנים. בנוסף, נגלה מהו סגנון הלמידה המתאים ביותר לתלמיד.

בשלב השלישי נבנה מערך לימודי ייחודי לתלמיד, אשר כולל חזרה על אותם היסודות שבהם נוצרו הפערים. לכל תלמיד יותאם סט של כלים ואסטרטגיות, מעין "טריקים", שיעזרו לו לנצל את היכולות החזקות שלו בכדי לעקוף את הקשיים שבהם הוא נתקל. תהליך ה"למידה מותאמת אישית" כולל טכניקות לימוד שונות ומגוונות כמו שיחה, משחק ויצירה, שיסייעו לכל תלמיד להצליח. הפגישות מתנהלות אצלי בבית, באוירה ביתית רגועה, בכמה פינות למידה שונות לצורך גיוון.

© 2023 by תהל ארז הוראה מותאמת אישית. All rights reserved.

bottom of page